Havaların ısınmasıyla birlikte şehirlerde yaşayanlar kendilerine alternatif serinleme alanı ararken Rize’nin Çayeli ilçesinde bulunan Ağaran Şelalesi; şehrin sıcağı ve neminden kaçanlara serin suda yüzme fırsatı sunuyor.
Karadeniz denince Uzungöl ve Ayder ikileminde kalan turistler için yeni bir alternatif oluşturuyor. İnsanlara doğal ortamda jakuzi keyfi sunuyor. Doğu Karadeniz’de ulaşım zorluğu bulunan yayla ve mesire yerinin aksine erişimi kolay olan ve Çayeli’ne 12 km. Rize’ye ise 30 km. uzaklıkta bulunan Ağaran Şelalesi tatilcilerin yeni gözdesi oldu.
Kendinizi Hayatın İçine Bırakın
Kızılağaç, kestane ve şimşir ağaçlarının içerisinden süzülerek gelen suyun oyuk oyuk yaptığı, birbirlerinden farklı dokuz göl, kenarında duranları bile serinletmeye yetiyor. Şelalenin alt kısmından 150 metrelik patika yoldan yürüyerek göllere ulaşmak mümkün. Şelalenin döküldüğü yerden 75 metrelik yükseklikteki üst noktaya çıkanlar kendilerini serin suların içine bırakıyorlar. Göllere girenler doğal havuzda yüzerken, şelalenin aşağısında bulunan muhteşem manzarayı da seyrediyorlar.
Bölgede üç küçük dere birleşerek Şairler Deresi’ni oluşturuyor. İsmini şelaleden alan Ağaran kolu, 50 metre aşağısında Isırlık kolu ile birleşir. Birkaç yüz metre daha aşağıya giderseniz üçüncü kol olan Çadavur onlara katılır. Ağaran Şelalesi, yüksek, dik ve yalçın bir kaya kütlesinden suyun köpürerek beyaz renkte akması sebebiyle bu adı almıştır. Suyun bol olduğu zamanlarda, şelaleden karşıya doğru, bir çiğ tabakası rüzgârla birlikte hareket eder ve karşıdaki şimşir dallarını hareketlendirir. Yağmurlu havalarda, bir ucu şelalede olan gökkuşağını görme zevkini de tadabilirsiniz.
Su Size Kollarını Açıyor
Yüksekten akan şelale, suyun yere indiği yere çarparak oluşturduğu bir göle dökülür. Isırlık kolu ile birleştikleri yerden yukarıya doğru 50 metre kadar taştan taşa atlayarak gitme beceriniz varsa, şelalenin tam altına gitme şansınız olacak demektir. Hava ne kadar sıcak olursa olsun, orada serinleyebilirsiniz. Ağaran ve Isırlık kollarının birleştiği yerden sonra, dere yatağı giderek küçük şelaleler yaparak alçalır. Yukarıdan aşağıya doğru dere yatağını takip ederek gitme imkânını artık bulamazsınız. İlk geldiğiniz yola dönerek karadan aşağıya gitmeniz ve aşağıdan yukarıya dere yatağına girmeniz gerekiyor. Bunu yaparsanız dere yatağının alçaldığı yerde yaptığı küçük şelale ile büyük Ağaran Şelalesi’ni aynı manzaranın unsurları olarak görme zevkini yaşayabilirsiniz. Dere kenarındaki taşların üzerine oturan ziyaretçiler kendilerini suyun şırıltısına kaptırıp dinlendiriyor, su ve kuş sesleriyle huzur buluyorlar.
Yorum Yapın