Dudi Konağı turizme kazandırılıyor

Rize'nin tarihi Dudi Kona turizme kazandırılıyor


Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile tarihi değerlerin gün yüzüne çıkarılması ve yaşatılması için başlattığı çalışmalar kapsamında onarılan tarihi Rize konak ve evleri turizme kazandırılıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescili yapılan il genelinde 400'e yakın tarihi konak ve ev bulunuyor. Konaklardan bir çoğu restorasyon proje ve uygulama yardımı alıyor.
Aradan geçen yıllarda tarihi değeri yüksek evlerde bakım ve onarım ihtiyacı ortaya çıkarken bakanlık bu alanda yerel yatırımcıyı teşvik ediyor. Hem tarihi yaşatmak hem de kültür ve turizmde bu evlerden gelir elde edilmesini sağlamak amacıyla yürütülen çalışmaların meyveleri toplanmaya başlandı.
Eskimeye ve kaybolmaya yüz tutmuş Rize konakları ve evlerinin gelir kapısı olmasının yolu açılırken bu alanda turizmci Çetin Kağaoğlu önemli öncülerden biri oluyor.


Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde Fırtına Vadisi içerisinde bulunan tarihi Dudi Konağı'da turizme kazandırılmak için restore edilen konaklar arasında yer alıyor. Görenleri doğal güzelliğiyle büyüleyen Fırtına Vadisinde yaklaşık 150 yıl önce dönemin coğrafi ve ekonomik imkansızlıkları arasında kesme taş ve ahşaptan inşa ettirilen konağın turizme kazandırılması için yaklaşık 6 aydır çalışma yürütülüyor.
Dudi Konağının restorasyonunu gerçekleştiren Çetin Kanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çoğu kaderine terk edilen bu konakların restorasyonunun, kültürel mirasın korunarak gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.
Dudi Konağı’nın tarihi, doğal ve kültürel dokuya uygun şekilde restorasyonunu kendilerinin üstlendiğine dikkat çeken Kanoğlu, "Doğanın içerisinde muhteşem bir yaşam alanı. Proje elimize ulaştığında çok heyecanlandık. Restorasyon çalışmalarına başladığımızda konak bakımsızlık nedeniyle yıkılma aşamasına gelmişti. Her şey aslına uygun olması nedeniyle çok uğraştık. Coğrafi koşullar nedeniyle çok kısıtlı çalıştık. Konak, toplam 22 odadan oluşuyor. Haziran ayında tamamlanmasını hedefliyoruz. Bu bölgede yapılan örnek proje olacak ve bölgeye değer katacak." dedi.
Taş konaklarının bölge için önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Kanoğlu, "Konak, içerisinde yükseldiği eşsiz dokuyu korumanın yanı sıra bölge ekonomisinin ve turizminin canlandırılmasına da katkıda bulunacak. Aynı zamanda bu tür çalışmalar diğer konaklar için örnek teşkil edecek. Aynı zamanda konakların turizme kazandırılması ile bölge farklı cazibe merkezi daha olacak. Konaklar ile ilgili gerçek bir düzenleme yapılırsa bölgenin cazibesi ile birlikte yerel halkın gelir düzeyi artacak." şeklindek onuştu.


Ahşap ustası Hasan Yazıcı ise Dudi Konağı'nın Çarlık Rusyası, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti tarihlerinin kesişim noktalarından biri olduğunu, Doğal SİT alanı içerisinde 13 dönümlük bir arazi üzerinde yer alan Dudi Konağı’nın restorasyonu ve Türk turizminin hizmetine sunulması projesini başarıyla tamamlamak için canla başla çalıştıklarını belirtti.
Tamamlandığında ahşap işçiliğinin en güzel örneklerinden birini yansıtacak olan Dudi Konağı'nın özünde genelde kestane ağacı kullanıldığını, günümüzde kestane ağacının kıymeti nedeniyle beyaz çam kullanıldığını, doğal dokusunun korunduğunu söyledi.
Önceki Haber 
Sonraki Haber

Yorumlar

Yorum Yapın